skip to Main Content

Weetjes over de vijf duurste gebouwen van Europa

De wereld kent ontelbare gebouwen op alle zeven continenten. Europa kent ook een tal van gebouwen, allemaal met hun eigen bijzondere kenmerken. Wij kennen een van de oudste gebouwen in Monte d’Accoddi te Italië, rijk in geschiedenis aangezien het ongeveer 4000 jaren voor Christus werd gebouwd. Naast dat kennen we ook een van de hoogste gebouwen in Lakhta Center te Rusland die een ongelooflijke hoogte van 462 meters bereikt.

Gebouwen in Europa

Een bijzondere kenmerk van een gebouw kan ook zijn hoe duur het is. Je krijgt namelijk niet elke dag te horen over een gebouw dat meer dan een miljard heeft gekost om te bouwen. Daarom heb ik een lijst samengesteld met als onderwerp de vijf duurste gebouwen in Europa. Lees verder en geniet van deze peperdure structuren.

Elbphilharmonie te Hamburg, Duitsland

We gaan van start met een van de duurste gebouw van Europa en dat is de Elbphilharmonie te Duitsland. De hoeveelheid geld dat werd gebruikt om deze mammoet structuur tot stand te brengen is gelijk aan €945,309,200. stel je dat eens voor! Dit spectaculaire Concertgebouw heeft als bijnaam Elphi gekregen door de bewoners van Hamburg en is van start gegaan met de inaugurele concerten op 11 januari 2017. deze hal is een van de hoogste gebouwen in Hamburg met een hoogte van 108 meters en lijkt van buiten op een golf van water, dankzij Herzog en de Meuron, het architectenbureau dat de concertzaal heeft ontworpen.

De Shard te Londen

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Shard voor €1,380,000,000 gebouwd in Londen. Een ieder die ogen heeft gelegd op de Shard kan je zeggen van waar dit gebouw haar naam krijgt. De structuur lijkt namelijk op een grote scherf glas. Het gebouw maakt deel uit van de Britse skyline en is een prachtige prestatie van moderne architectuur. De Shard werd ontworpen door de Italiaanse architect, Renzo Piano en behalve het feit dat het het hoogste gebouw in Londen is, is het ook het hoogste gebouw in het Verenigd Koninkrijk.

Wembley Stadion te Londen

Het is niet een lange reis van de Shard naar Wembley Stadion. Wembley staat ook in Londen en heeft een verrassende prijs van €1,380,929,706. deze stadion is bekend voor de tal van voetbalwedstrijden die hier plaatsvinden. Behalve dit heeft de stadion ook een aantal prachtige concerten gekend door bekende formaties zoals Alter Bridge en Bring Me The Horizon. Niet elk gebouw kan zo opscheppen over concerten. Deze structuur is de grootste voetbalstadion in zowel Engeland als het Verenigd Koninkrijk.

Olkiluoto Nucleaire Energiecentrale te Finland

Mijn lijst kent nog een energiecentrale en dat is de Olkiluoto Nucleaire Energiecentrale. Deze structuur is een van twee energiecentrales in Finland en wordt gebruikt sinds de jaren zeventig. Dit gebouw kostte ongeveer €8,696,270,100 maar we kunnen vermoedden dat het eigenlijk wat duurder kost. Finland heeft het eindelijk op de lijst gemaakt, maar het kwam met een klap aangezien het gebouw bijna tien miljard heeft bereikt.

Internationale Thermonucleaire Experimentele Reactor te Frankrijk

De Internationale Thermonucleaire Experimentele Reactor in Frankrijk is de duurste structuur in heel Europa met een prijs van €18,400,000,000. en achttien miljard wordt gezien als aan de lage kant van dit waanzinnige budget, dat werd samengesteld met meerdere internationale bijdragen. Dit hoofdkantoor huisvest de eerdergenoemde Internationale Thermonucleaire Experimentele Reactor, of ITER, die wordt beschouwd als ‘s werelds grootste experiment met magnetische opsluiting in de plasmafysica. Omdat het een experiment aan de gang is, blijven de verwachte kosten stijgen, maar het is in ieder geval voor een goed doel: het nastreven van kennis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top